آموزشی, فیلمبرداری

آشنایی با لنزهای دوربین فیلمبرداری و عدسی ها

لنزهای دوربین فیلمبرداری و عدسیها

آشنایی با لنزهای دوربین فیلمبرداری و عدسیها

 

عدسی چشم انسان دائما در حال تغییر است و شکل آن هر بار که ما ناخودآگاه از نقطه ای به نقطه دیگر توجه میکنیم، به طور خودکار عمل کانونی کردن را انجام میدهد.اما عدسی دوربین می‌تواند تنها کار به خصوصی  را که ما با زحمت برای آن طراحی و آماده کرده ایم انجام دهد.

هر فیلمبردار سه نوع عدسی در اختیار دارد.  عدسی ها را غالباً بر حسب فاصله کانونی آنها یعنی فاصله میان سطح فیلم تا سطح عدسی تقسیم می کنند.

این سه نوع عدسی عبارتند از

لنزهای دوربین فیلمبرداری و عدسیها

  1. لنز معمولی یا نرمال لنز 
  2. زاویه باز یا واید انگل 
  3. لنز زاویه بسته یا تله فوتو 

عدسی نرمال

برای یک دوربین فیلمبرداری ۳۵ میلیمتری، عدسی نرمال فاصله کانونی حدود ۳۵ تا ۵۰ میلیمتر دارد.  این عدسی بیش از عدسی های دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.  زیرا حداقل با پیچیدگی را ایجاد می کند یعنی پرسپکتیو معمولی اشیا را تغییر نمیدهد و بنابراین تصویر آن شباهت بیشتری به ادراک بصری انسان دارد.  از این رو بیشتر مورد علاقه فیلمسازان رئالیستی است.

عدسی زاویه باز یا واید انگل

به طور کلی عدسی زاویه باز فاصله کانونی کمتر از عدسی نرمال دارد.برای دوربین ۳۵ میلیمتری عدسی با فاصله کانونی کمتر از ۳۵ میلیمتر عدسی زاویه باز یا واید انگل به حساب می آید.  این عدسی همانطور که از نامش پیداست تصویری با زاویه باز به دست می دهد.  فیلبردار در یک فضای محدود برای تصویر گرفتن از حداکثر فضای موضوع  طبعا این نوع عدسی را به کار می گیرد.  اما این عدسی خطوط را نیز با پیچیده نشان میدهد یعنی پرسپکتیو اشیا را تغییر میدهد  و آن را  اغراق آمیز می کند.  عدسی چشم ماهی یا فیش آی، نوعی عدسی با زاویه بسیار باز است و زاویه دید نزدیک به ۱۸۰ درجه دارد.  این نوع عدسی با اغراق بیش از حد در پرسپکتیو،  مناسب حالت های روانی منفی و کابوس وار است.

  • دارای فاصله کانونی کمتر از لنز نرمال
  • پرسپکتیو تصویر را بیشتر میکند
  • دارای زاویه دید بازتر از عدسی نرمال است
  • اشیا را از هم دور و فاصله بین آنها را زیاد میکند
  • عمق میدان آن بسیار زیاد است

تصویری که توسط این لنز به دست می‌آید از پیش زمینه تا پس زمینه در وضوح کامل قرار دارد.

انواع عدسی ها در دوربین های فیلمبرداری

لنزهای دوربین فیلمبرداری و عدسیها

عدسی زاویه بسته یا تله فتو

به طور کلی فاصله کانونی عدسی بیشتر از عدسی نرمال است. این نوع لنزها درست نقطه مقابل عدسی های واید انگل هستند. برای دوربین ۳۵ میلیمتری فاصله کانونی لنز تله از ۷۵ میلیمتر به بالاست. این نوع لنز به واسطه داشتن بزرگنمایی زیاد  آنچه را که مورد نظر فیلمبردار است  در قسمت اعظم کادر جامی دهد و مقدار ناچیزی از اطراف سوژه مورد نظر دیده می شود ضمناً دارای قدرت وضوح و یا تار شدن بسیار زیاد در تصویر است.

بنابراین درباره  خواص لنز تله می توان گفت:

  • دارای فاصله کانونی بلند است.
  • پرسپکتیو تصویر را از بین میبرد
  • اشیا را به هم نزدیک و فاصله بین آنها را کم میکند
  • دارای زاویه دید بسته است
  • عمق میدان آن بسیار کم است
  • قدرت تار شدن و وضوح تصویر زیادی دارد

عدسی ماکرو

نوعی عدسی تله فوتو با زاویه بسیار بسته است و برای  بزرگنمایی اشیای بسیار کوچک استفاده می شود.

عدسی زوم

تمام لنزهایی  که در بالا گفته شد دارای فاصله کانونی ثابتی هستند،  اما عدسی زوم فاصله کانونی متغیر ای از زاویه باز تا زاویه بسته دارد.  این نوع عدسی  می‌تواند به عنوان انواع لنزهای نرمال ، تله فتو و  واید انگل استفاده شود. مهمترین حسن آین عدسی این است که به فیلم بردار امکان میدهد  که فاصله کانونی رامیان نماهای مختلف  و مهمتر از آن در تصاویر متحرک در حین نما  تغییر دهد.

انواع عدسی ها در دوربین های فیلمبرداری

لنزهای دوربین فیلمبرداری و عدسیها

عمق میدان

 

انتخاب عدسی،دهانه عدسی و فیلم خام از عوامل مهمی است که در عمق میدان تاثیر می گذارد. عمق میدان فاصله میان پیش زمینه و پس زمینه است که در تمام اشیا در حالت کانونی فوکوس هستند.  به عبارتی واضح دیده می‌شوند.  در حالت کنونی  عمیق یا فوکوس  که دستیابی به آن با استفاده از عدسی زاویه باز یا  گزینش دهانه تنگ عدسی یا هر دو امکان پذیر است، تمام یا بخش عمده ای از عمق تصویر در حالت کنونی و واضح و شفاف قرار دارد. در مواردی که نور کم است عدسی سریع یا عدسی دهانه باز که نور را با کارآیی بسیار زیاد به فیلم خام انتقال میدهد و فیلم خام هم با حساسیت زیاد در دستیابی به حالت کنونی عممیق مفید می باشد.

 

دیدن همه ی مطالب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *